ANTIBIÒTICS: CONSUM RESPONSABLE
Els antibiòtics conjuntament amb les vacunes, han canviat l’evolució de les malalties infeccioses contribuint a disminuir la mortalitat i millorar la salut de la població.
Actualment, degut al mal ús dels antibiòtics s’està produint una manca d'efectivitat en els tractaments i un augment de les resistències als antibiòtics, comprometent així l’èxit dels tractaments futurs.
És important recordar que els antibiòtics són medicaments que s’utilitzen pel tractament de les malalties infeccioses produïdes per bacteris, però que no són útils pel tractament de les infeccions causades per virus, com per exemple la grip o el refredat.
¿Què és fer un mal ús dels antibiòtics?
Els estem utilitzant malament quan: ens automediquem, no seguim la pauta prescrita pel metge, no el prenem a les hores i durant els dies recomanats, deixem el tractament quan han desaparegut els símptomes, els prenem per tractar la grip, el dolor o baixar la febre o els administrem a les nostres mascotes sense la supervisió del veterinari.
El metge és l’únic que diagnostica la malaltia que estem patint en cada moment, per tant, només prendrem l’antibiòtic sota la seva prescripció i supervisió.
¿Perquè les resistències als antibiòtics són un problema de salut pública?
És un problema de salut pública perquè afecta a tot el món.
Quan fem un ús irresponsable els bacteris es fan resistents als antibiòtics.
En conseqüència, aquests bacteris continuaran produint infeccions a la resta de la població, comprometent així l’èxit dels tractament i supervivència de les persones.
També hem de tenir en compte l’escassetat de nous antibiòtics en fase de desenvolupament.
Acció específica: no tots els antibiòtics es prenen igual
Existeixen diferents famílies d'antibiòtics (tetraciclina, penicil·lina, cefalosporina, macròlids...) i cada una d'elles actua diferent i sobre uns determinats bacteris i no uns altres. Per aquest motiu, ni tots els antibiòtics es prenen igual ni tots serveixen per les mateixes infeccions.
Per cada família d'antibiòtic existeix una posologia determinada. La posologia defineix com s'ha de prendre, és a dir, quantes vegades al dia ( una cada 6 hores, cada 8h...) i durant quants dies (3, 7, 10 dies...). També s’ha de conèixer si es pot prendre amb aliments o no.
Si es té qualsevol dubte sobre les indicacions del metge, a la farmàcia et podem ajudar.
Sabies que del 13 al 19 de novembre de 2017 es celebra la Setmana Mundial de la Conscienciació sobre l’Ús d’antibiòtics, que promou l’Organització Mundial de la Salut (OMS)?
10 consells
- Els antibiòtics salven vides, usa'ls correctament.
- Automedicar-se o no fer el tractament correctament crea resistències (dosis, horari, dies de tractament...).
- L’ús indiscriminat d’antibiòtics fa que se’n redueixi l’efectivitat.
- Els bacteris es fan resistents, nosaltres no.
- La resistència als antibiòtics és un problema de salut pública.
- Els antibiòtics no curen el refredat ni la grip.
- Els antibiòtics han de ser receptats per un metge i dispensats amb recepta a la farmàcia.
- Cada tractament antibiòtic serveix per a una patologia diferent. El que va ser eficaç en una ocasió, podria no ser-ho en una altra.
- Consulta a la teva farmàcia com prevenir o minimitzar els efectes secundaris per poder completar amb èxit el tractament.
- Els antibiòtics, si avui els empreu bé, demà us protegiran.